In Nederland worden verschillende soorten flamingo’s gezien, de meeste in verwilderde staat. De Caribische Flamingo Phoenicopterus ruber wordt veel als kooivogel gehouden, maar is in Nederland zeer zeldzaam buiten de kooi. Hij komt alleen als verwilderde kooivogel voor en niet in het wild. Het oorspronkelijke broedgebied ligt in Midden-Amerika. Sinds februari 2007 vliegt er slechts 1 Caribische Flamingo vrij in Nederland rond, deze vogel werd in 2016 voor het laatst gezien. Sindsdien vliegen nog enkele hybrides rond die op Caribische Flamingo kunnen lijken en daar soms mee verward worden.
Kolonie verwilderde vogels – Een Caribische Flamingo broedt samen met Chileense Flamingo’s en Flamingo’s in een kolonie in het Zwillbrocker Venn net over de grens in Duitsland. Deze vogel heeft wel eens gepaard met een Flamingo, waardoor ook enkele hybride vogels voorkomen. De vogels uit deze kolonie zwerven buiten de broedtijd door Nederland en worden dan met name gezien in de Delta, de Randmeren en het IJsselmeer.
Let op snavel en poten – Omdat de genoemde drie soorten erg op elkaar lijken en in gemengde groepen voorkomen, is het belangrijk goed op te letten met welke soort(en) je te maken hebt. Belangrijk zijn vooral de kleur van poten en snavel en de grootte. Ook de dieproze kleur van de nek en kop is opvallend.